Tekstschrijven doe je toch lekker zelf? Drie must-reads voor een goede start

“Wij vertalen nerdjargon (enen en nullen) naar gewonemensentaal.”

Tenenkrommend.

Denk je nou echt dat zo’n zwaar bebrilde developer, vadsig shirt vol pizzavlekken, geen partner, alleen een goudvis, een gat in de lucht springt - halleluja - tranen van vreugde omdat hij nu, met hulp van bovengenoemde partij, ein-de-lijk den gewoonen mensch kan bereiken?

Natuurlijk niet.

En waarschijnlijk, omdat de IT’er die een webtekst zoekt gewoon een communicatiemanager is, of een (startup)ondernemer. Het klinkt misschien grappig, ‘nerdjargon’, ‘enen en nullen’, maar zo’n zin generaliseert een hele industrie. De industrie waarin je lezer werkt. Yikes.

Wil jij zelf je (web)tekst schrijven? Ook goed. Natuurlijk doe je het zo, dat je doelgroep jouw tekst graag leest. Deze drie boeken leren jou alle basics voor het charmeren van je lezer (nee, ik krijg hiervoor geen commissie - beloofd):

1. Tekststructuur – Freerk Teunissen & Aleid van de Vooren-Fokma

Een goede tekst staat of valt met een fatsoenlijke structuur. Je maakt de tekst leesbaarder, aantrekkelijker en het schrijft ook nog eens makkelijker.

Naast onderwerpen als tekstschema’s en ritme behandelt Tekststructuur zaken als hoe je het aha-gevoel creëert, hoe je informatie ordent en oefeningen waarmee je schrijfblokkades voorkomt. Het boek biedt zelfs handige online oefeningen.

Een ideale basis voor elke tekst, of je nu informatief of overtuigend schrijft.

2. Handboek stijl – Peter Burger en Jaap de Jong

Heb je de structuur onder de knie, dan verfijn je je schrijfstijl met het Handboek stijl – Adviezen voor aantrekkelijk schrijven. Met zo’n 300 pagina’s best een pil, maar dan ook erg uitgebreid – van tips over menselijk schrijven en hoe je de juiste toon treft tot technieken waarmee je een tekst opent en sluit.

Jarenlang oefenen en professionele training vervang je natuurlijk niet zomaar, maar… Krijgt iemand binnen jouw organisatie de taak om regelmatig teksten te schrijven, dan is dit boek een goed begin.

3. Handboek Online Redactie – Geert Poort en Corona de Wert

Tegenwoordig is schrijven voor het web is een onmisbare vaardigheid. Het Handboek Online Redactie geeft je alle basistools voor online content, van online tekstsoorten en het opzetten tot een contentstrategie tot werken met Google en social media.

Extra handig is het hoofdstuk over evaluatiemethoden, want dat geeft je tips over het meten van de effectiviteit van je content. Ook fijn: er staat in hoe je je doelgroep definieert.

Heb je na het lezen van deze boeken de smaak te pakken en wil je beter leren schrijven? Ik heb zelf veel gehad aan de post-hbo cursussen van het Centrum voor Communicatie & Journalistiek van de Hogeschool Utrecht.

Geen tijd om je in tekstschrijven te verdiepen en gewoon een tekst nodig? Neem dan contact op.